Datagedreven werken is essentieel bij verbeteren van kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Round Table, datagedreven werken op de polikliniek.

Zonder data rijden we als het ware in de mist, zonder duidelijk zicht op de juiste koers. Als we de volgende stap willen zetten in het verbeteren van de kwaliteit en continuïteit van de zorg, is datagedreven werken essentieel. Data uit het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) stelt ons in staat om de zorg nauwkeuriger af te stemmen op de individuele patiënt en overbelasting van het zorgpersoneel te voorkomen. Dit vormt de kern van de ‘Datagedreven werken op de polikliniek’ zoals besproken tijdens de Round Table.

Tijdens deze Round Table deelden het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Medisch Spectrum Twente voorbeelden van datagedreven werken uit hun dagelijkse praktijk. In het Franciscus Gasthuis & Vlietland is het Medisch Service Platform (MSP) opgezet, dat alle niet-medische taken voor de poliklinieken op zich neemt. Door data uit HiX te combineren één clinical app bestaand uit verschillende Qlik Sense dashboards, sluiten deze naadloos aan bij het werkproces van de afdeling. Dit helpt om grip te houden op de snelle groei van de afdeling. Met de informatie uit de dashboards stelt het ons in staat patiënten beter te ondersteunen bij vragen, zorgdomeinverwijzingen efficiënter te verwerken, bij de invulling van BSN en COV controles en dagelijks te sturen op de werkafspraken die met de verschillende poliklinieken zijn gemaakt.

Bij het Medisch Spectrum Twente leidde de vernieuwing van het EPD tot de ontwikkeling van een clinical app met behulp van PowerBI, die het proces van de polikliniek volgt. Dit geeft teamleiders direct inzicht in de agendabezetting, wachttijden en no-show percentages, waardoor ze adequaat kunnen bijsturen en overbelasting van personeel kunnen voorkomen. Medewerkers van het team ketencapaciteit hebben nu het overzicht over alle specialisme heen en door gebruik te maken van dezelfde informatie verloopt de onderlinge afstemming soepel.

Deze cases inspireerden discussies over de bredere mogelijkheden van het benutten van data uit het EPD, de politieke gevoeligheden die dit met zich meebrengt en hoe datagedreven werken daadwerkelijk kan worden geadopteerd. De conclusie was dat het niet de data zelf is die de verandering teweegbrengt, maar hoe deze worden toegepast. Het gebruik van data zoals in de besproken cases leidt tot beter inzicht, ondersteunt feitelijke discussies en legt zo de basis voor verbetering van het polikliniekproces.

Na afloop van de bijeenkomst werd er informeel genetwerkt onder het genot van een borrel en hapjes, waarbij nieuwe contacten werden gelegd en ervaringen werden gedeeld.”

Meer weten, of wil je jouw ideeën hierover eens tegen ons aanhouden, stuur een bericht naar roundtable@iconhc.nl.