



Onze geschiedenis
2020/ 2021 – Remote werken de nieuwe standaard
Door Corona werd remote werken de nieuwe standaard. Kortstondig hadden we de focus op de realisatie van een COVID19-dashboard en snel daarna leek alles stil te komen liggen. Maar niet voor lang, al voor de zomer kwam er weer beweging en werden projecten als HiX 6.2 migraties, dashboard ontwikkeling en EPD optimalisaties weer opgestart.
Goed nieuws voor de gebruikers van het Autorisatie Analyse Dashboard (AAD) en de HiX Inzage Monitor (HIM). Met de inzet van deze clinical apps wordt op 8 van de 11 punten van de ‘Gedragslijn toegangsbeveiliging digitale patiëntendossiers’ van de NVZ en NFU invulling gegeven.
Het Erasmus MC geeft groen licht aan iCON om datagedreven werken op de apotheek in te voeren. Samen met de apothekers ontwikkelen we op basis van PowerBI een groot aantal procesanalyse dashboards. Het gevolg waren vele optimalisatie binnen het medicatieproces en heeft de data bewezen goud waard te zijn.
2019 – Datagedreven werken
Tijdens de 7e Round Table in Zeist introduceren wij twee nieuwe clinical apps, het Autorisatie Analyse Dashboard (AAD) en de HiX Inzage Monitor (HIM). Functioneel Beheerders uit 12 ziekenhuizen reageren positief verrast en zien mogelijkheden om een complex arbeidsintensief proces te vereenvoudigen.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat voorop in het datagedreven werken en kiest voor een ziekenhuisbrede uitrol van Qlik Sense. Inmiddels hebben we bij 15 ziekenhuizen Self Service BI Qlik Sense geïmplementeerd.
Onder aanvoering van Prof. Dr. Hugo van der Kuy start het initiatief om met de inzet data het medicatieproces te verbeteren en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen onder de veelzeggende naam Datamanaged Medication Services.
2017/2018 – Ontwikkeling Clinical apps
Samen met Jeroen Bosch Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland ontwikkelen we diverse nieuwe clinical apps met Qlik Sense. Deze apps geven het functioneel beheer inzage in de inrichting en het gebruik van de HiX-modules. Issues zijn sneller te traceren en gebruikers eerder geholpen, van reactief support naar proactief beheer.
De migratiegolf lijkt tot een einde te komen. Zowel het Erasmus MC als UMCG begeleiden wij bij de migratie naar hun nieuwe EPD op het aandachtsgebied Apotheek en Medicatie. Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis te Tilburg is één van de laatste grote EPD-migraties. Vanuit iCON mogen dit traject met een omvangrijk team ondersteunen.
Met enige trots openen we de ‘ Arena’, een klein theater om onze klanten op gepaste wijze voor Round Tables te kunnen ontvangen.
2016 - Strategische keuze voor data
Na ons bezoek aan de HIMMS in Chicago in 2015 werd het ons duidelijk dat data ‘het nieuwe goud’ is. Alle grote partijen zoals Google, Apple, Philips, Microsoft, IBM hadden de mooiste shows over de mogelijkheden van het gebruik van data in de zorg. Met de komst van Self Service BI tooling wordt het mogelijk om eindgebruikers zelf de beschikking te geven over data. MS PowerBI, Qlik Sense en Tableau nemen hierin het voortouw
We gaan ons richten op Clinical Intelligence, de zorgequivalent van Business Intelligence. Strategisch maken we binnen iCON de keuze om datagedreven werken binnen ziekenhuizen te gaan ondersteunen. Om dit te realiseren worden healthcare partner van Qlik Sense. Ons eerste project wordt een analyse dashboard voor dure geneesmiddelen in Den Haag.
2013/2015 - EPIC en Soarian komen in de markt
De vraag in de markt, en daarmee onze focus richt zich op de vele ZIS/ EPD-migraties. Omvangrijke projecten met een doorlooptijd van 9 tot 18 maanden. De leveranciers Chipsoft en EPIC zijn in de lead. Siemens kan met Soarian de hoge verwachtingen niet waarmaken. Na overname door Cerner stoppen Eramsus MC en UMC Groningen de implementatie in het voorjaar 2015 en komt dit project ook voor iCON plots tot stilstand.
2010/2012 - Start migraties naar EZIS
De grote migraties komen op gang en de eerste iSOFT klanten gaan over op EZIS van Chipsoft. Het UMC Utrecht en LUMC, als grondlegger van het iSOFT ZIS, kiezen beide voor EZIS. We krijgen de vraag om een groot aantal werkgroepen te begeleiden in deze ingrijpende overgang. Onze kennis en ervaring van zowel de oude (iSOFT) als de nieuwe (Chipsoft) omgeving komt daarbij goed van pas.
Soarian van Siemens wordt in het Bronovo ziekenhuis positief in gebruik genomen en iCON participeert in de eerste implementaties met EPIC.
iCON groeit door naar 20 man/vrouw. We verhuizen van Houten naar de Utrechtseweg 129a te Zeist en betrekken hier de eerste etage.
We ondersteunen iSOFT-huizen met de optimalisatie van het gebruik van Mirador en andere ZIS-modules. Bij de implementaties van EZIS van Chipsoft vullen we de rol in van projectleider en/of applicatie specialist.
2009 - Uitbreiding personeel functioneel beheer
Het beheren van EPD’s met veel directe vragen van de medisch specialisten is nieuw en voor de ziekenhuizen nog onwennig. We leiden vier nieuwe jonge consultants op en starten met het ondersteunen van de afdeling functioneel beheer op het gebied van elektronische dossier.
We ondersteunen zorgverleners in het gebruik van het EPD en optimaliseren de inrichting zodat deze goed aansluit bij de dagelijkse gang van zaken.
Ziekenhuizen bereiden zich voor op een grote vernieuwingsslag en nieuwe internationale leveranciers van EPD’s betreden de markt. Ook iSOFT geeft aan het huidige ZIS/EPD te gaan vervangen door Lorenzo, het eerste volledig geïntegreerde internationale EPD.
2008 - Start uitwisseling EPD's
We begeleiden steeds meer ziekenhuizen met de inrichting van hun EPD. Met verschillende ziekenhuizen maken we de afspraak om de inrichting van de specialistische EPD’s onderling uit te wisselen. De eerste concrete uitwisseling is de implementatie van het kinddossier van het UMC Utrecht in het Beatrix Ziekenhuis Gorinchem. Onder de noemer EPD-makelaar hebben wij deze activiteiten voortgezet.
2007 - UMC Utrecht onze eerste klant
Op één na, zijn alle academische ziekenhuizen klant van iSOFT. Het UMC Utrecht wil zo snel mogelijk van de papierendossiers af en vraagt iCON voor de begeleiding van de implementatie van de modules Mirador (EPD) en UltrAgenda (Polikliniek). Met MDS-vragenbank worden voor elk specialisme eigen dossiers ontwikkeld. De eerste vragen komen binnen of er ook een generiek deel is, ook wel basisdossier genoemd.
Op dit moment waren iSOFT met V2/V5. Mckesson met X-Care (nu Nexus) en Chipsoft met Ezis de belangrijkste leveranciers. iSOFT, voorheen Hiscon, was veruit marktleider.
2007 - Oprichting iCON
In het voorjaar van 2007 verlaten Martin Alaerds en Henk Winter het management van iSOFT en richten iCON healthcare BV op. Samen met acht consultants starten we met het implementeren van het iSOFT ZIS/EPD. Ook wel bekend onder de naam Mirador, UltrAgenda en ZISV2/V5. De focus ligt op het ondersteunen en overtuigen van medisch specialisten om het papieren dossier los te laten en over te stappen op de digitale versie.
Als kantoor mogen we gebruik maken van twee vrije kamers van Planning IT in Houten.