Tools en Techniek2023-04-18T13:52:19+00:00

Tools en Techniek

Techniek van ontsluiting van data

De vragen voor ontsluiting van data uit het EPD en aanverwante systemen die wij krijgen lopen zeer uiteen. Soms is het verzoek om vele miljoenen records uit HiX zo efficiënt mogelijk te verwerken, maar evenzogoed krijgen wij vragen om HiX-data in herleidbare stappen te verrijken. De overeenkomst is dat we beide vragen met MS-SQL kunnen oplossen. Hoe we dat doen en welke SQL-trucs we daarvoor gebruiken loopt zeer uiteen. En dat is misschien wel onze kracht. Bart van Doesburg als data engineer bij iCON licht dat zo toe: “Hoog-complexe datavragen vertalen we naar begrijpelijk en goed leesbare query’s die zelf-documenterend zijn. Soms zijn de hoeveelheden data echter zo groot dat we query’s moeten optimaliseren voor snelheid en effectiviteit, ten koste van de begrijpelijkheid. Dit is een afweging per geval die we als engineers maken.”

“Het is vooral vooraf goed nadenken hoe je SQL of andere data-tooling wilt inzetten voor een vraagstuk”, geeft Chris Arnold aan, data engineer bij iCON. “Dit zien we bijvoorbeeld bij het monitoren van dagprogramma’s op de OK, dat gaat near realtime. Zo’n live gegevensstroom werkt heel anders dan een zware dagelijks verwerking met allerlei business rules.”

Bij iCON worden we warm van de complexe, misschien niet altijd reguliere data vragen. Of dit nu een onderdeel van een eenmalige datamigratie is bij een EPD overgang, het omzetten van Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB) in XML-bestanden of periodieke monitoring van de kwaliteitsindicatoren zorg, we gaan graag op onderzoek uit en vergroten daarmee onze kennis en ervaring. Deze borgen we in onze iCONsense dataconnector zodat we nooit een dataontsluiting van scratch hoeven op te bouwen.

Tools voor visualisatie van de data

Qlik Sense en Power BI zijn Self Service BI-tools die wij inzetten om de grote hoeveelheid data uit het EPD en aanverwante systemen aantrekkelijk te visualiseren. De interactieve dashboards die we hiermee realiseren zijn prima te gebruiken zonder dat hier technische BI- kennis van de eindgebruiker wordt gevraagd. In de basis bepalen de opbouw, de gekozen visuals en filters de interactieve mogelijkheden van het dashboard en de mogelijkheden voor de user. Hebben wij ons werk goed gedaan dan geven de dashboards inzicht in ‘wat’ er ‘wanneer’ is gebeurd. Daarmee laten de dashboards trends en patronen zien. Hierdoor wordt de gebruiker in staat gesteld deze inzichten om te zetten naar beslissingen en het effect hiervan te volgen.

Gebruikers van de dashboards zullen al snel merken dat er veel meer vragen beantwoord worden dankzij de Self Service-werking van deze Qlik Sense en Power BI. Dat geeft nieuwe inzichten en mogelijk andere informatiebehoefte. Daarom blijven wij als bouwer graag in contact met de gebruikers. Hoe wordt het dashboard gebruikt en welke besluiten worden erop gebaseerd. Door in gesprek te blijven kunnen wij verbeteringen doorvoeren en de nieuwe inzichten verwerken. Zo voelen de manager en zorgverlener zich weer eigenaar van hun data en voegt datagedreven werken echt iets toe.

Microsoft SQL

Microsoft SQL is een rationeel database management systeem (RDBMS) van Microsoft. Het is een krachtige tool voor het beheren van grote hoeveelheid gestructureerde en ongestructureerde data.

Microsoft SQL beidt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder het maken en beheren van databases, het uitvoeren van complexe query’s en gebruiken van stored procedures. Het is een krachtige en schaalbare oplossing voor het beheren en bewerken van grote hoeveelheden data en deze geordend aan te beiden voor visualisatie in tools als Qlik Sense en Power BI.

Power BI

Power BI is een Self Service BI-tool van Microsoft die gebruikt wordt om gegevens te visualiseren en analyseren.

Power BI beschikt over geavanceerde functies voor gegevensmodellering en presenteert door uitgebreide visualisatieopties zoals grafieken, kaarten en tabellen de data overzichtelijk en op een begrijpelijke wijze. Daarmee biedt het de mogelijkheid complexe datastructuren te analyseren van geaggregeerde overzichten tot de details van de registratie (data discovery), voorspellende modellen te creëren (predictive analysis) of voor veel voorkomende informatievragen toegepaste monitors (guided analytics).

 

Qlik Sense

Qlik Sense is een Self Service BI-tool die gebruikt wordt om gegevens te visualiseren en analyseren. Qlik Sense is zo ontworpen dat gebruikers zonder BI-achtergrond in staat zijn om snel en gemakkelijk inzichten uit hun data te verkrijgen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een associatief model. Hiermee kunnen gebruikers verbanden leggen tussen verschillende data zonder den noodzaak van voorgeprogrammeerde query’s.

Qlik Sense biedt een uitgebreide set van visualisatieopties zoals grafieken, kaarten, tabellen en andere grafische weergave. Het onderscheidt zich in een vriendelijk intuïtief gebruik voor eindgebruikers en een zeer geavanceerde dataverwerking. Daarmee biedt het de mogelijkheid complexe datastructuren te analyseren van geaggregeerde overzichten tot de details van de registratie (data discovery), voorspellende modellen te creëren (predictive analysis) of voor veel voorkomende informatievragen toegepaste monitors (guided analytics)

iCON is een gecertificeerde Qlik Solution Provider. Wij bieden een compleet aanbod van Qlik Sense software met de daarbij behorende dienstverlening aan voor zorgorganisaties. Met Qlik Sense hebben we een breed portfolio aan clinical apps ontwikkeld.

Alle berichten
Ga naar de bovenkant