Onze Mensen

Eric Bourgonje

“Je moet die sfeer wel aanvoelen, maar ook eerlijk en open blijven. Vaak maak ik gebruik van humor om mensen bij de les te houden. Dat werkt vrijwel overal.”

De naam zegt het al: Eric Bourgonje is nogal een Bourgondiër. “Als hobbykok probeer ik nieuwe combinaties te bedenken, maar ook te leren van de receptuur van topkoks. Daarbij heeft de juiste verhouding tussen wijn en spijs steeds meer mijn aandacht. De juiste wijn bij een gerecht betekent een wereld van verschil. En soms maak je een fles wijn open die verrast als een donderslag bij heldere hemel.”

Niet alleen in de keuken, maar ook in restaurants kan Eric genieten: “Het gaat om het totaalgebeuren: de gelegenheid, de mensen, de presentatie. Laatst zijn we met onze kookclub ter ere van ons tienjarig bestaan gaan eten in Restaurant de Librije, waarbij we hebben mogen eten aan de Kitchen Table, tussen de potten en pannen. Dat is echt een beleving, nog bovenop de kwaliteit van het diner. Sommige van de amuses waren echt ontroerend lekker. Maar ook zelf forellen vangen en dan opeten is een beleving, zij het in een veel primitievere omgeving.”

Onlangs verzorgde Eric, samen met een bevriende chef-kok, een speciaal diner voor een vrouw die al 25 jaar leeft met een getransplanteerde lever. “De chirurg die 25 jaar geleden de operatie had gedaan was speciaal overgekomen vanuit de Verenigde Staten. Later stuurde hij nog een kookboek op van één van de beste chef-koks van Amerika.”

Ook in het werk komt de Nijmegenaar in verschillende sferen terecht: “Je moet die sfeer wel aanvoelen, maar ook eerlijk en open blijven. Vaak maak ik gebruik van humor om mensen bij de les te houden. Dat werkt vrijwel overal.”