Onze Mensen

Bart Van Doesburg

“De mensen bepalen uiteindelijk of techniek doet waarvoor het bedoeld is. Zij maken het verschil.”

Bart is Amsterdammer in hart en nieren. Hij studeerde Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en is vanaf zijn 12e diep verbonden aan de atletiekvereniging Phanos in het Olympisch Stadion. Hier vervult hij sinds 2004 de rol van vice voorzitter.

Tijdens zijn studie informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam was hij al geboeid door datavraagstukken en het structureren van data. Het cijfer 10 haalde hij voor het maken van een complex Entiteit Relatie Diagram (ERD) voor een vliegmaatschappij.

Bart kwam na zijn studie in dienst bij BAZIS als implementatie consultant en heeft vanuit die rol van een zeer groot deel van het ZIS, onderliggende processen en gegevens kennis genomen. Uiteindelijk ligt zijn specialisatie nu op het oplossen van informatievraagstukken, veelal in het vlak van business intelligence en clinical intelligence.

Bart werkt graag snel naar een concreet resultaat toe. Hij houdt van het creatieve proces om nieuwe dingen te realiseren. Dat kan wat hem betreft ook door het “bestaande” te combineren in oplossingen.

In zijn carrière heeft hij steeds meer kunnen ervaren dat het in zijn vakgebied gaat om de combinatie van techniek, processen en mensen. Vaak is zijn binnenkomst in een ziekenhuis gekoppeld aan een technische vraag. Door breder te kijken en aandacht te hebben voor de processen en de betrokken mensen komt Bart met bredere analyses en oplossingen. De klant vaart hier wel bij. Bart komt in zijn werk nog wel eens tegen dat de verwachtingen ten aanzien van een technische oplossingen te hoog gespannen zijn. De techniek doet het alleen wanneer deze goed is ingebed in de werkprocessen. De mensen bepalen uiteindelijk of techniek doet waarvoor het bedoeld is. Zij maken het verschil.

Een van zijn hoogstandjes was het projecteren van realtime wachtlijst informatie op de OK planning. Hierdoor kregen de opnameplanners een veel specifieker zicht op de wachtlijst en kreeg de patiënt een veel nauwkeurigere verwachte opnamedatum door. Kwaliteitswinst noem je dat.

Bart is een frequent reiziger en heeft inmiddels een groot deel van de wereld gezien. Bhutan is de meest bijzondere plek waar hij ooit geweest is. Bij zijn reizen is het ondermeer het samenzijn dat de ervaring maakt. Hij gaat daarom liever met een goed gezelschap naar Lutjebroek dan met een slecht gezelschap naar Timboektoe.

Kijkend naar de toekomst van de zorg en ICT verwacht Bart dat de inzet van Best of Breed solutions zijn langste tijd heeft gehad. Geïntegreerde systemen zullen de toenemende complexiteit van de zorg en daarmee van de processen beter aankunnen.