Zijn de AAD & HIM met Qlik of Power BI echt hetzelfde?

In maart start alweer de 20e implementatie van de clinical apps AAD & HIM, de nieuwste klant is het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam. Bij de voorbereiding van de implementatie krijgen we altijd de vraag op welke tooling de apps kunnen draaien. De AAD & HIM zijn typische Self Service BI-oplossingen. SSBI kan het best omschreven worden als een omgeving waarbij eindgebruikers zonder technische achtergrond of diepgaande kennis van data-analyse toegang hebben tot data en hun eigen rapporten en analyses kunnen maken of aanpassen.

Wij ontwikkelen de AAD & HIM in zowel Qlik als Power BI en gebruiken voor beide versies dezelfde business logica. Zijn ze dan ook helemaal hetzelfde? Het antwoord daarop is ‘ja en nee’. De uitkomsten uit beide omgevingen zijn identiek, alleen de look & feel waarmee de uitkomsten verkregen worden zijn verschillend. Qlik Sense is voor de eindgebruiker én de ontwikkelaar heel eenduidig qua vormentaal. Elke Qlik-grafiek krijgt standaard een vrij strakke look. Power BI is een echt Microsoft-product. Ben je als ontwikkelaar gewend aan het werken vanuit een leeg wit scherm à la PowerPoint dan voel je jezelf snel thuis. Power BI biedt een hoop vrijheid in de opmaak maar dat vraagt ook om goede werkafspraken, bijvoorbeeld door het maken van een strakke template. De ontwikkelaar heeft dus meer verantwoordelijkheid voor de ervaring van de eindgebruiker dan bij Qlik.

Mijn collega Martin Alaerds legt het ook zo uit; ‘Waar Qlik Sense de iPhone van de SSBI-tools is, is Power BI de Samsung, beide zijn top en hebben hun eigen fanclub’. Voor het Antoni van Leeuwenhoek is de keuze inmiddels duidelijk: zij gaan voor Qlik Sense!

iCON heeft met de clinical apps Autorisatie Analyse Dashboard (AAD) en HiX Inzage Monitor (HIM) een praktische uitwerking gemaakt voor een adequate controle op de inzages en rechten in het dossier.