Ultimo data-analyses: ‘Gratis instappen op de innovaties van iCON en BovenIJ ziekenhuis’

Deze kans laat ik niet aan me voorbij gaan, dacht ik toen Guido Zonneveld CIO zich uitsprak over de introductie van Qlik Sense binnen het ziekenhuis’, zo start Paul Bons enthousiast het gesprek over de Self-Service BI module Medische Technologie. Bij zijn vorige werkgever had hij al het idee om 30 jaar aan onderhoudsgegevens van 25.000 medische apparaten te ontsluiten en met Qlik of Power BI te bewerken. Nu heeft hij samen met Bart de Boed van iCON een nieuwe op Ultimo gebaseerde Qlik Sense app ontwikkeld voor zijn eigen afdeling in BovenIJ ziekenhuis.

Paul is als hoofd Zorgtechnologie verantwoordelijk voor de goede werking van 2.500 medische instrumenten. ‘In Ultimo zitten steeds meer standaard rapportages, maar keer op keer merk ik dat het mijn vragen net niet beantwoord. Ga ik het via Excel oplossen kost me dat veel tijd. Als ik dan een aanvullend inzicht wil hebben, ontbreekt de juiste tabel en begint het proces van vooraf aan. Met mijn Qlik app kan ik met een paar klikken alle antwoorden krijgen. Of het nu gaat om vragen over beheer en onderhoud of overzicht bij het maken van een meerjaren-investeringsplan. Zelfs als een leverancier op bezoek komt, heb ik direct de situatie inzichtelijk van alle geleverde apparatuur. En de teamhoofden Zorg kunnen altijd live zien of de apparatuur op tijd is onderhouden en welke storingen er nog open staan.

Ondanks zijn enthousiasme heeft Paul nog een tweetal wensen over. Deze worden in januari ingevuld. Ten eerste wordt er een grote monitor op de afdeling opgehangen. Hiermee krijgen al zijn medewerkers toegang tot de app en kunnen zij hun eigen vragen grotendeels beantwoorden. Dat scheelt een hoop tijd verwacht hij. Ook starten we in januari met een proef om de financiële data uit Afas te koppelen met de gegevens uit Ultimo in de app. ‘Zo krijgen we nog meer gedetailleerd inzicht in de kosten per apparaat’, aldus Paul.

Paul eindigt met een oproep aan zijn collega’s: ‘Shared innovations*’ is een mooi principe alleen als je de eerste bent valt er nog niet veel te sharen. Ziekenhuizen kunnen gratis instappen op de stappen die al in BovenIJ zijn gemaakt, hoe mooi klinkt dat’.

* Shared Innovations is een initiatief van iCON om voor ziekenhuizen tegen beperkte investeringen nieuwe ontwikkelingen te financieren. Ieder participerend ziekenhuis neemt een deel van de ontwikkeling voor haar rekening en stelt deze ontwikkeling beschikbaar aan andere ziekenhuizen.