Digitale monitoring opioïdenregistratie

‘Als ziekenhuisapotheek wil je ook niet dat opioïden worden misbruikt, en wil je alle relevante informatie zo goed mogelijk bijhouden. Alleen is de papieren registratie omslachtig, tijdrovend, inefficiënt en onbetrouwbaar’, zo meldde apotheker Sarah Wilkes van het Erasmus MC onlangs in een interview in het Pharmaceutisch Weekblad over de opioïdenregistratie. Een digitale monitoring zou een uitkomst zijn om misbruik tijdig te signaleren en tegen te gaan.

iCON healthcare is sinds enige jaren de data-analyse partner van het Erasmus MC op het gebied van medicatie. Het was daarom niet onverwacht dat de ziekenhuisapotheek bij ons aanklopte met de vraag of we de papieren opioïdenregistratie konden vervangen door een digitale versie. Gezamenlijk hebben we een dashboard ontwikkeld om de opioïdenregistratie real time te kunnen monitoren.  Het dashboard geeft inzicht in de uitgiften vanuit de apotheek naar de afdelingen in relatie tot de toedieningen per patiënt en de afdelingsvoorraad.

In mei 2020 is het Opioïden Dashboard in gebruik genomen. Al snel werd duidelijk dat het dashboard de verpleegkundige en de apotheker vervelend administratief werk uit hand neemt en zo stelt Sarah, ‘Het proces is veiliger, efficiënter, duurzamer en minder fraudegevoelig geworden.’

Deze en andere data-oplossingen presenteerde we vorig jaar ook in een aantal webinars. Wilt u deze terugkijken? Stuur dan een bericht naar annemarie@iconhc.nl.