Data is nog steeds het ondergeschoven kindje op de Medische opleidingen.

Als ex-farmakunde studenten zagen Hanna Sadiqi en Celina Hendriksen de uitnodiging voor sprekers van het jaarlijks symposium op LinkedIn voorbij komen. Dit was onze kans om studenten te enthousiasmeren over de mogelijkheden van data in de medicatie wereld. Zelf zijn wij tijdens onze studie van 2011 tot 2015 nauwelijks in aanraking gekomen met data. Sinds twee jaar werken wij bij iCON dagelijks met data om medicatieprocessen in ziekenhuizen te helpen verbeteren.

 

Samen hebben wij in een online presentatie over iCON, het dashboard van Voorschrijfgedrag Dashboard getoond en de effecten van data laten zien. Razendsnel konden we op basis van gelijke diagnoses verschillend voorschrijfgedrag inzichtelijk maken. Door het koppelen van kostprijzen zagen de +/- 40 studenten hoe je als toekomstig farmakundige in een ziekenhuis artsen kan adviseren kosteneffectief voor te schrijven.

“Wij hadden tijdens onze studie nooit van datagebruik in de apotheek gehoord, nu weten we dat de toekomst niet meer zonder kan”.