Process mining wordt volwassen, door Bram de Kort

Process mining biedt volop kansen voor de waardegedreven zorg. “Tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de TU/e zag ik deze mogelijkheden al en werd ik gefascineerd door de colleges van Prof. Wil van der Aalst”, aldus Bram de Kort. Internationaal wordt Prof. Wil van der Aalst gezien als dé expert op het gebied van Business Process Management (BPM) en Process Mining.

Process mining is een techniek waarmee (complexe) processen en hun varianten aan de hand van een zogenaamd ‘eventlog’ gevisualiseerd en geanalyseerd kunnen worden.

Sindsdien heb ik lang moeten wachten op het in de praktijk brengen ervan vanwege het ontbreken van bruikbare data en gebruiksvriendelijke software. Data uit de EPD’s hebben we nu ruimschoots voorhanden en door ons partnership met MPM Mehrwerk beschikken we over een leidende process mining tool.

Door hergebruik van data uit het EPD zijn alle daadwerkelijke zorgpaden van patiënten in beeld gebracht. Binnen één oogopslag worden alle procesvarianten zichtbaar en dat waren er verbazingwekkend veel. Inzoomen op detail gaat razendsnel en geen enkele variant ontsnapt aan de aandacht.

Het grote voordeel is dat je inzicht krijgt in de echte wereld. Geen tijdrovende en dus kostbare brownpaper sessies en interviews. Direct interactie over de procesflow en de toegevoegde waarde van de opeenvolgende stappen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de processen die je wilt analyseren digitaal worden gelogd.

Kortom, de tijd is rijp voor process mining!