De clinical app HIM & AAD al voor 10 ziekenhuizen het antwoord op problemen met controle op dossierinzage.

ZorgSaam Ziekenhuis uit Terneuzen was op 2 juli een van de enthousiaste deelnemers aan het webinar HIM & AAD. Meestal verwachten we daarna een korte radiostilte zo voor de zomervakanties en worden de activiteiten in september weer opgepakt. Zo niet in Terneuzen. De projectleider ICT van ZorgSaam wilde het probleem rondom controles op dossierinzages snel opgelost hebben. Na diverse systemen te hebben onderzocht kwam de clinical app HIM & AAD als beste uit de bus. Met de ondertekening van het contract, verwelkomen wij het 10e ziekenhuis met deze oplossing.

‘De combinatie van de twee apps is goud waard’, aldus Bas Velders, een van de grondleggers van de app. AAD biedt de mogelijkheid om eenvoudig inzicht te krijgen in de rechtenstructuren binnen HiX. ‘Het mooie is dat je nu in een oogopslag te verschillen krijgt te zien tussen soortgelijke functionarissen en heel snel autorisatie vragen kan oplossen voor de gebruikers’. AAD biedt ook de mogelijkheid om bij een audit vanuit de rechten de gebruikers erbij te zoeken.

De kracht van HIM is dat de app in staat is om op basis van business rules de behandelrelatie van een inzage te bepalen. Samen met de ziekenhuizen worden de rules steeds verder verfijnd. Uit de dagelijks 50.000 inzages rollen automatisch de inzages eruit waar niet direct een aantoonbare behandelrelatie is. De FG’er kan hiermee aan de slag zorgverleners te informeren over deze onjuistheden. De oorzaak kan divers zijn. Verkeerd proces, verkeerde inrichting van de autorisatie, maar niet uit te sluiten zijn de daadwerkelijk ongeoorloofde inzages.