De ondernemende apotheek, door Folkert Botma  

In 2003 ben ik begonnen met de studie Farmacie aan de RuG. Na twee jaar merkte ik op dat ik het bedrijfskundige aspect miste en stapte over naar Bedrijfskunde. Toen zag ik al overlap, waardoor ik uiteindelijk ben afgestudeerd op de centralisatie van de receptverwerking in de openbare apotheek.  

Nu is mijn dagelijks werk om de bedrijfskundige facetten in te passen in de ziekenhuisapotheekOnder de noemer de ‘de ondernemende apotheek’ ondersteun ik de apothekers in de transitie van productie en logistiek naar een servicegerichte dienstverlener.  

Om dit te bereiken heb je de data nodig voor de sturing van het proces en de ambitie van de ziekenhuisapotheker om de kwaliteit van dienstverlening constant te willen verbeteren. Focus op kwaliteit leidt tot vermindering van kosten, zo denkt een ondernemende apotheker. 

Met prof. Hugo van der Kuy van het Erasmus MC ontwikkelen wij samen het platform Datamanaged Medication Services, kortweg DMS. DMS zorgt ervoor dat nagenoeg alle medicatieprocessen real time zijn te volgen en acuut kunnen worden bijgestuurd. Met de tomeloze inzet en overtuiging van Hugo van der Kuy en de inzet van DMS zet de apotheek wekelijks stappen vooruit.