Clinical app ‘Voorkeursbeleid’ kan tonnen besparen

In het Jeroen Bosch ziekenhuis wordt de clinical app Voorkeursbeleid sinds september 2019 ingezet voor de evaluaties van geneesmiddelen. De monitoring van het voorkeursbeleid is sindsdien een vast agendapunt in het overleg tussen de ziekenhuisapotheek en de vakgroep. Ook wordt de app ingezet om makkelijk antwoord te geven op vragen over het gebruik van voorkeursgeneesmiddelen vanuit de zorgverzekeraar.

Met leveranciers van geneesmiddelen zijn volumeafspraken gemaakt voor het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Hiervoor moet het ziekenhuis aantonen dat meer dan 80% van de nieuwe en bestaande patiënten het geneesmiddel gebruikt. Het ziekenhuis geeft dit vorm door een intern voorkeursbeleid te voeren en per specialisme de relevante gecontracteerde geneesmiddelen “preferent” te maken. Er is vaak weinig inzicht in het naleven van het voorkeursbeleid door de voorschrijvers. Het niet halen van de quota kan snel enkele tonnen per geneesmiddel schelen.

Op verzoek van het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft iCON healthcare de clinical app Voorkeursbeleid ontwikkeld op basis van de app Dure Geneesmiddelen. De manager van de apotheek wordt hiermee in staat gesteld sturing te geven aan het voorkeursbeleid om zodoende de inkoopkortingen te kunnen realiseren. Een mooie bijvangst is de verbeterde samenwerking met de specialismen door ze inzicht te geven in hun eigen voorschrijfgedrag.