Alle berichten

Direct na de go-live zijn het merendeel van de meldingen gerelateerd aan de autorisaties.

Vlak voor de go-live van het nieuwe ZIS/EPD is iedereen gespannen. De modules zijn ingericht, de testen zijn goed verlopen. Niks staat een succesvolle livegang in de weg. Toch wil dit niet zeggen dat er nu een periode van relatieve rust aanbreekt voor de beheerders en projectmedewerkers. In de week na de go-live mag een gemiddeld ziekenhuis zo’n 1500 tot 2000 supportverzoeken verwachten.

Direct na de go-live zijn het merendeel van de meldingen gerelateerd aan de autorisaties. Gebruikers loggen voor het eerst in en komen er achter dat dit niet lukt, dat er rechten ontbreken of anderzijds verkeert zijn ingesteld.

Meldingen over autorisaties zijn lang niet altijd eenvoudig te beoordelen. De toelichting van de gebruiker is vaak niet meer dan dat hij of zij iets niet kan in het systeem. Wie beoordeelt op zo’n moment of de gebruiker inderdaad die bevoegdheid moet krijgen. Geldt dit alleen voor het individu die de melding heeft gegeven, of voor de gehele gebruikersgroep (rol/functie). Daarnaast wordt er met CS-Autorisatie meer dan 1000 verschillende rechten uitgegeven. Dit maakt het zoeken naar fouten in de rechtenstructuur complex.

Ook blijkt dat het issue van de eindgebruiker lang niet altijd wordt veroorzaakt door verkeerd ingestelde rechten. Het ontbreekt de gebruiker nog aan vaardigheid binnen het nieuwe systeem. Een korte en simpele uitleg is dan vaak al voldoende.